Σε συνομιλία: Οι καρδιαγγειακές επιπτώσεις του Long Covid

edit

By ERICK LM

Σε συνομιλία: Οι καρδιαγγειακές επιπτώσεις του Long Covid

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με μακρύ covid, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα Covid-19 και άλλων συνδρόμων μετά από την αρχική ασθένεια. Μία πτυχή ιδιαίτερης ανησυχίας είναι οι καρδιαγγειακές επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Το τελευταίο μας επεισόδιο συνομιλίας βρίσκεται σε αυτό το θέμα.

Όλα τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα κατά τη στιγμή της δημοσίευσης. Ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να είναι ξεπερασμένες. Επισκεφθείτε το κόμβο Coronavirus για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία Covid-19.

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με μακρύ Covid. Ωστόσο, μια μελέτη που δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους εκτιμά ότι από τον Αύγουστο του 2021, περίπου το 43% των ατόμων που δοκιμάστηκαν θετικά για το Covid-19 και περισσότεροι από τους μισούς που έλαβαν νοσηλευόμενη φροντίδα για αυτή την ασθένεια, κατέληξαν στην ανάπτυξη Long Covid .

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στην Eclinicalmedicine τον Ιούλιο του 2021 δείχνουν ότι το Long Covid προκαλεί μια σειρά από διάφορα συμπτώματα που «επηρεάζουν τα πολλαπλά συστήματα οργάνων, με αντίκτυπο στη λειτουργία και την ικανότητα λειτουργίας».

Οι συντάκτες αυτού του εγγράφου επισημαίνουν επίσης ότι τα άτομα με μακρά Covid βιώνουν κάποιες απροσδόκητες συνθήκες μετά την αρχική τους ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδρόμου που δυσκολεύεται να διαγνωσθεί γνωστό ως γλάστρες.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του Covid-19, επισκεφθείτε τον κόμβο του κοροναϊού μας.

Οι γλάστρες περιλαμβάνουν ένα σύνθετο μείγμα συμπτωμάτων, όπως η ζάλη, η ομίχλη του εγκεφάλου, η κόπωση, οι πονοκεφάλους, η θολή όραση, οι αίσθημα παλμών και η ναυτία. Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται είτε με χαμηλή αρτηριακή πίεση είτε με υψηλή αρτηριακή πίεση – υπόταση ή υπέρταση, αντίστοιχα – αν και η ακριβής αιτία πίσω από αυτά τα αποτελέσματα παραμένει αμφισβητήσιμη.

Άλλα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η οξεία COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες καρδιαγγειακές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής, της αρρυθμίας, της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης και της περικαρδίτιδας, η οποία είναι φλεγμονή της μεμβράνης της καρδιάς.

Μια μελέτη που εμφανίστηκε στη φυσική ιατρική τον Φεβρουάριο του 2022 πηγαίνει τόσο πολύ ώστε να υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα το χρόνο μετά την αρχική ασθένεια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, σε 12 μήνες μετά τον Covid-19, οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο «καρδιαγγειακών παθήσεων που εκτείνονται σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών, δυσρυθμών, ισχαιμικών και μη ισχαιμικών καρδιακών νόσων , περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια και θρομβοεμβολική νόσο. ”

Επιπλέον, γράφουν, “Οι κίνδυνοι ήταν εμφανείς ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, το φύλο και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη, της χρόνιας νεφρικής νόσου και της υπερλιπιδαιμίας. Ήταν επίσης εμφανείς σε άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο πριν από την έκθεση στο Covid-19. ”

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς και γιατί το Covid-19 και το Long Covid έχουν καρδιαγγειακές επιπτώσεις, στο τελευταίο μας podcast συνομιλίας, έχουμε μιλήσει με τρεις εμπειρογνώμονες και ένα άτομο που συνεχίζει να περιηγείται στις δυσκολίες της ζωής με πολύ καιρό COVID.

Αυτά τα άτομα είναι:

  • Angela Meriquez Vázquez, Πρόεδρος του σώματος και Long Covid ασθενής
  • και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Artur Fedorowski, αναπληρωτής καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Ινστιτούτο Karolinska και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας
  • Dr. Tae Chung , Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Johns Hopkins Medicine και Διευθυντής του προγράμματος Johns Hopkins Pots

Μπορείτε να ακούσετε το podcast μας παρακάτω ή να χρησιμοποιήσετε την προτιμώμενη υπηρεσία ροής.

Καρδιαγγειακές επιπλοκές του Covid-19

Σύμφωνα με τον Dr. Fedorowski, “κάπου μεταξύ 1% και 10% των ατόμων [που συνέλαβαν SARS-COV-2] θα αναπτύξουν όλα αυτά [[ Καρδιαγγειακές επιπλοκές, [όπως] μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ακόμα και κτίριο θρόμβων αίματος στις [] αρτηρίες “.

Η δυσκολία αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων, επιπλέον, είναι [επειδή] η καρδιαγγειακή επίδραση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί στην αρχή.

“Μιλάμε για πολύ μικρούς θρόμβους αίματος σε πολύ μικρές αρτηρίες – δεν είναι τόσο εύκολο να ανιχνευθούν”, δήλωσε ο Δρ Fedorowski. “Αλλά μερικοί ασθενείς μπορεί να αναφέρουν ότι έχουν μπλε δάχτυλα από το πουθενά, απλώς μολύνθηκαν λίγες μέρες πριν. Και αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός πολύ μικρού, μικροσκοπικού θρόμβου αίματος στις [] περιφερειακές αρτηρίες αίματος. ”

Η μελέτη της φυσικής ιατρικής που αναφέραμε προηγουμένως στο άρθρο δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ολόκληρου φάσματος καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων ακόμη και σε όσους δεν έγιναν δεκτοί στο νοσοκομείο με σοβαρή Covid-19-δηλαδή, ακόμη και σε πιο ήπιες περιπτώσεις της νόσου.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη ομάδα “153.760 ατόμων με Covid-19, καθώς και δύο ομάδες κοόρτων ελέγχου με 5.637.647 (σύγχρονοι έλεγχοι) και 5.859.411 (ιστορικοί έλεγχοι) τα άτομα.”

Αυτός ο συνεχιζόμενος κίνδυνος καρδιαγγειακών ζητημάτων δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες. Σύμφωνα με ένα έγγραφο που κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 2020, τα παιδιά μπορούν επίσης να βιώσουν οξείες εβδομάδες καρδιακής ανεπάρκειας μετά από μια λοίμωξη SARS-COV-2. Αυτό είναι πιθανό να είναι ένα αποτέλεσμα του Long Covid σε παιδιά, το οποίο βρίσκεται επίσης υπό διερεύνηση.

Ωστόσο, το σύνδρομο που έχει πιο αμηχανία επιστήμονες σχετικά με τη σχέση του με το Long Covid είναι γλάστρες.

Τι είναι τα γλάστρες, πραγματικά;

Η ιατρική κοινότητα περιγράφει γενικά τις γλάστρες, το σύνδρομο που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους με μακρύ COVID, ως δυσαματόνικο φαινόμενο – δηλαδή κάτι που επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι το “autopilot mode” του σώματος, το οποίο ελέγχει τις βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή και η πέψη.

Οι γλάστρες είναι μία από τις διάφορες μορφές δυσαπατόνικης, παράλληλα με τη νευροκαρδιακή συγκοπή, η οποία περιλαμβάνει συχνή λιποθυμία και πολλαπλή ατροφία συστήματος, μια σπάνια και θανατηφόρα κατάσταση που οδηγεί σε ταχεία συστηματική φθορά.

Τα συμπτώματα των γλάστρες είναι τόσο πολυάριθμα όσο είναι ποικίλα, που κυμαίνονται από την φάρσα όταν στέκονται από μια καθιστή θέση μέχρι την ταχυκαρδία (ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός ρυθμός), δύσπνοια και πεπτικά συμπτώματα.

Αυτή η ετερογένεια των συμπτωμάτων μπορεί να κάνει τις γλάστρες δύσκολο να διαγνωσθούν. Οι γιατροί συχνά το σφάλλουν για μια διαταραχή άγχους, καθώς τα συμπτώματα όπως ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός και οι αίσθημα καρδιακών προκύπτουν επίσης σε άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος.

“Το πρόβλημα με τις γλάστρες είναι ότι φαίνεται ότι δεν είναι μόνο ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα – ένα πρόβλημα καρδιάς και σκάφους – [αλλά και] ένα πρόβλημα του νευρικού σας συστήματος, μερικές φορές στο γαστρεντερικό σας σύστημα” Ο Δρ Fedorowski εξήγησε.

“Και στο τέλος, το ονομάζουμε« δυσουνομία », όπως φαίνεται να είναι για το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα, το οποίο ελέγχει όλες τις αυτόνομες λειτουργίες σας […]. Και όπως ελέγχει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, πρώτα απ ‘όλα, το κυκλοφορικό σας σύστημα, τα κύρια συμπτώματα που πιστεύετε ότι προέρχονται από την κυκλοφοριακή ή από την καρδιακή αίσθημα παλμών ή την αστάθεια της αρτηριακής πίεσης – δεν αισθάνεστε καλά όταν σηκώνετε και ούτω καθεξής . Αλλά τα προβλήματα είναι λίγο διάχυτα “, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ακόμη και οι κορυφαίοι ειδικοί μπορεί να δυσκολεύονται να διαγνώσουν σωστά τις γλάστρες.

Η κ. Meriquez Vázquez περιέγραψε την εμπειρία της από γλάστρες ως σύνδρομο μεταβολής της ζωής και επιβεβαίωσε την ομοιότητα μεταξύ των συμπτωμάτων των γλάστρες και εκείνων μιας επίθεσης πανικού:

“[m] y y Οι γλάστρες ξεκίνησαν ως πολύ σοβαρές αδρεναλίνη βιασύνη μαζί με μια αγωνιστική καρδιά, ειδικά όταν στέκονταν – θα ήμουν τόσο αηδιασμένος και ζαλισμένος. Από όλη την αδρεναλίνη, αισθάνθηκε σαν μια επίθεση πανικού, αλλά θα βγήκε από το πουθενά. ”

Γιατί η αδρεναλίνη ή η επινεφρίνη παίζουν ρόλο; Ο Δρ Kavi εξήγησε ότι “το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι το σύστημα αγώνα ή πτήσης, και εκεί έρχεται η αδρεναλίνη […]-νοραδρεναλίνη”.

“Το παρασυμπαθητικό σύστημα είναι το σύστημα REST-and-Digest. Και για εμάς να λειτουργούμε κανονικά, πρέπει να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ των δύο – ένα είδος ισορροπίας. Και είναι όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, και το ένα ή το άλλο είναι υπερβολικό ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν προβλήματα “, εξήγησε.

Τι προκαλεί γλάστρες;

Οι μηχανισμοί πίσω από τις γλάστρες παραμένουν ασαφείς, αλλά η συνεχιζόμενη έρευνα αναζητά τις πιθανότερες εξηγήσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 διαπίστωσε ότι τα άτομα με γλάστρες έχουν ανεπάρκεια πισίνας αποθήκευσης αιμοπεταλίων, ένα φαινόμενο που συνδέεται με συμπτώματα όπως συχνές ρινορραγίες, δυσμηνόρροια, εύκολη μώλωπες και αναιμία.

Έδειξε επίσης ότι τα άτομα με γλάστρες έχουν αυξημένους φλεγμονώδεις βιοδείκτες, οι οποίοι μπορεί να υποδηλώνουν κατάσταση χρόνιας φλεγμονής.

“[Τα δεδομένα που παρέχονται [σε αυτή τη μελέτη] υποδηλώνουν ότι οι γλάστρες είναι μια μικτή φλεγμονώδης νόσος μοτίβου”, καταλήγουν οι συγγραφείς.

γλάστρες πριν και μετά το covid-19

Παρόλο που όλο και περισσότερο περιεχόμενο των μέσων έχει αρχίσει να εξετάζει τις γλάστρες ως μακροπρόθεσμη επίδραση των λοιμώξεων SARS-COV-2, οι Pots δεν είναι ένα πρόσφατα αναδυόμενο σύνδρομο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση Dysautonomia International ανέφερε πολύ πριν από την πανδημία, εκτιμάται ότι 1-3 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. είχαν γλάστρες.

Παρόλο που δεν είναι σαφές πόσοι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν φροντίδα μετά το Covid-19 από ό, τι ήταν προ-φανταχορικές, ανεκδοτικές αναφορές φαίνεται να δείχνουν μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων, οι περισσότερες από αυτές που σχετίζονται με το Long Covid .

Ο Δρ. Fedorowski μας είπε επίσης ότι αυτός και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στη Σουηδία έχουν δει μια εισροή ανθρώπων με μακρύ Covid, τους οποίους οι γιατροί ανέφεραν για θεραπεία με γλάστρες:

“Βιώνουμε μια τεράστια εισροή νέων παραπομπών από διάφορα μέρη της περιοχής της Στοκχόλμης, που σημαίνει ότι στην περιοχή της Στοκχόλμης [όπου] έχουμε περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες, […] από ολόκληρη την περιοχή, παίρνουμε παραπομπές από Οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας [και] από άλλους ειδικούς από άλλα νοσοκομεία σχετικά με τους ανθρώπους που ανέπτυξαν αυτό που ονομάζουμε «μακρύ covid» ή «μετά το κουδούνι». Κλινική υποψία γλάστρες – σύνδρομο ορθοστατικής ορθοστατικής ταχυκαρδίας. ”

Σύμφωνα με τον Dr. Fedorowski, σχεδόν 2 χρόνια στην πανδημία του Covid-19, ο αριθμός των παραπομπών για αποκατάσταση γλάστρες “έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιάσει”.

Ο Δρ Chung έκανε μια παρόμοια παρατήρηση για το πρόγραμμα Johns Hopkins Pots, λέγοντας ότι αυτός και οι συνάδελφοί του “είχαν] τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές περισσότερες παραπομπές” στην κλινική τους από την αρχή της πανδημίας , σε σύγκριση με τους προ-παρατηρητικούς αριθμούς.

Και ο Δρ Kavi μας είπε ότι η κατάσταση είναι η ίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο: “Εδώ, η ανατροφοδότηση που παίρνω από τους κλινικούς για τους οποίους δουλεύουμε – που τρέχουν υπηρεσίες POTS και δευτεροβάθμια φροντίδα [… ] – [είναι] ότι παρατηρούν μια σημαντική αύξηση των παραπομπών τους. Και, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι λίστες αναμονής τους γίνονται όλο και περισσότερο. ”

Ποιος κινδυνεύει από γλάστρες και γιατί;

Τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν συνήθως μια διάγνωση γλάστρες σε μακρύ covid είναι νεαρά θηλυκά.

Ωστόσο, τόσο ο Δρ Fedorowski όσο και ο Dr. Chung σημείωσαν ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά στα δημογραφικά στοιχεία των ανθρώπων που παρουσιάζουν γλάστρες πριν από την πανδημία Covid-19 και εκείνους που έχουν γλάστρες που σχετίζονται με μακρύ covid.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από την παράσταση, οι περισσότεροι άνθρωποι με γλάστρες τείνουν να είναι στην εφηβεία τους ή στις αρχές της δεκαετίας του ’20, ενώ τα άτομα με γλάστρες που σχετίζονται με μακρύ κουδούνι τείνουν να είναι στη δεκαετία του ’30, του ’40 και του ’50 .

Ο Δρ Fedorowski εικάζεται ότι τα υψηλά επίπεδα του άγχους που συναντούν οι γυναίκες σε αυτά τα δημογραφικά στοιχεία, ίσως λόγω των επίμονων ζητημάτων της ανισότητας των φύλων στο σπίτι και στο χώρο εργασίας, μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο.

“Πολλές νεότερες γυναίκες […] επηρεάζονται από γλάστρες ως συνέπεια του Covid-19”, δήλωσε ο Δρ Fedorowski στο Medical News σήμερα. “Και αν τους μιλάτε […], τότε θα δείτε μια εικόνα μιας γυναίκας που εργάζεται πολύ σκληρά, έχοντας μια οικογένεια, φροντίζοντας τα παιδιά και προσπαθώντας να φτάσει σε κάποια υψηλότερη θέση στην κοινωνία […]. ή [εκεί] είναι οι γυναίκες που είναι πολύ υπογραμμισμένοι από το να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά καλές. ”

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για παράδειγμα, οι γυναίκες συνέχισαν να φέρουν το υψηλότερο βάρος της φροντίδας των παιδιών και των εντολών παραμονής στο σπίτι κατά τα πρώτα στάδια έχουν επίσης επηρεάσει δυσανάλογα τις εργαζόμενες γυναίκες.

Έρευνα έχει δείξει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να έχει πολύ πραγματικό φυσιολογικό αντίκτυπο, οδηγώντας σε εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και καρδιαγγειακά και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ωστόσο, αντανακλώντας τη μετατόπιση των δημογραφικών στοιχείων που περιγράφονται από τους Drs Chung και Fedorowski, ο Δρ Kavi αναρωτήθηκε αν «είναι μια πραγματική αύξηση των ηλικιωμένων που έχουν γλάστρες [μετά το Covid-19] ή αν δεν είναι απλά να μην είναι που συλλέγονται σε νεότερους ανθρώπους “, αφού οι γλάστρες συχνά δεν λαμβάνονται δεόντως υπόψη ως πιθανή διάγνωση.

“Όσον αφορά τους παιδιατρικούς και τους [οικογενειακούς γιατρούς], για παράδειγμα, συχνά δεν σκέφτονται για [γλάστρες ως πιθανή διάγνωση], και στη συνέχεια υπάρχει πολύ λίγα, σχεδόν τίποτα με τον τρόπο των υπηρεσιών για Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο με γλάστρες που είναι κάτω από την ηλικία των 16 ετών, οπότε απλά δεν ξέρω αν είναι εκεί και μας λείπει ή δεν είναι [προηγουμένως]. ”

-Ο Δρ Lesley Kavi

ms vàzquez αναρωτήθηκε επίσης αν περισσότεροι άνθρωποι με μακρύ covid λαμβάνουν τώρα διαγνώσεις γλάστρες όχι επειδή έχουν αναπτύξει πρόσφατα το σύνδρομο αφού αρρωστούν με το Covid-19, Αλλά επειδή τα υπάρχοντα συμπτώματα τους έχουν επιδεινωθεί μετά.

Στην ηλεκτρονική ομάδα υποστήριξής τους, μας είπε, οι άνθρωποι “συχνά αντανακλούν για το πώς μπορεί να είχαν σημάδια αυτόνομης δυσλειτουργίας πριν να αρρωστήσουν [με Covid-19]”.

Έρευνα για τις γλάστρες που διεξήχθησαν πριν από την πανδημία Covid-19 δείχνει περαιτέρω ότι το σύνδρομο μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της σαρκοείδωσης και του λύκου, καθώς και με επιθετικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία.

Υπάρχει επίσης κάποια πρόταση ότι τα γλάστρες μπορούν να αναπτυχθούν μετά από μια ιογενή ασθένεια και ότι μερικές φορές γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν.

Σύμφωνα με το POTS UK, το σύνδρομο μπορεί να έχει συσχετίσεις με κληρονομικές συνθήκες, όπως η διαταραχή του φάσματος υπερκινητικότητας και το σύνδρομο Hypermobile Ehlers-Danlos.

Οι γλάστρες έχουν επίσης συσχετίσεις με διαταραχή ενεργοποίησης των ιστιοκυττάρων, η οποία προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα.

Πώς να θεραπεύσετε τις γλάστρες

Αν και οι γλάστρες είναι μια ανίατη κατάσταση, ορισμένες ιατρικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείρισή τους. Ένα μείγμα κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, φυσικής θεραπείας και κάποιου τρόπου ζωής ή συμπεριφορικών παρεμβάσεων μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα Johns Hopkins Pots.

Η κα Meriquez Vázquez σημείωσε ότι έπρεπε να τροποποιήσει μερικές από τις συνήθειες της για να κάνει τα συμπτώματά της πιο εύχρηστα.

“Πρέπει να διατηρήσω την αρτηριακή μου πίεση με αλάτι και πολύ νερό”, είπε. “Έτσι, παίρνω χάπια αλατιού όλη την ημέρα για να κρατήσω την αρτηριακή μου πίεση ακόμη και. Αλλά ένα από τα μακροχρόνια συμπτώματα που εξακολουθώ να ασχολούμαι με την αύξηση των ημικρανιών. Έτσι, όσο περισσότερο περνάω όρθια κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο πιθανό [είναι] θα τελειώσω τη μέρα με μια αρκετά σοβαρή ημικρανία “, εξήγησε.

Ο Δρ Kavi ενημέρωσε επίσης την αυξημένη πρόσληψη αλατιού, καθώς και κάποιες άλλες παρεμβάσεις του τρόπου ζωής: κατανάλωση]; Τα ρούχα συμπίεσης μπορούν να είναι χρήσιμα. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα διαιτητικά μέτρα, όπως η αποφυγή πολύ βαρέων γευμάτων [και] εκλεπτυσμένων υδατανθράκων, είναι χρήσιμα. […] Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελιγμούς της στάσης για να αποτρέψετε την προ-συγχρονισμό και την λιποθυμία, όπως η ενεργοποίηση των σκελετικών μυών [S] και [όπως για] άσκηση, συνιστούμε συνήθως ότι αυτό γίνεται σε οριζόντια θέση αρχικά και συχνά ξεκινώντας από χαμηλά επίπεδο.”

Άσκηση, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει μια κρίσιμη δυσκολία, όπως μας είπε η κα Meriquez Vázquez. “Επειδή εγώ […] είχα δυσανεξία στην άσκηση, η οποία για μένα σημαίνει ότι είναι αμέσως δύσκολο να ασκήσω, […] ο καρδιακός ρυθμός μου θα ανεβαίνει, [και] θα είχα πολύ αναπνοή και λίγη ζάλη και ναυτία”, τόνισε έξω.

“[Η] υπάρχει […] η μετα-εκροή κακομεταχείριση μου, έτσι ώστε ακόμα και όταν πήρα καλύτερα, θα ήμουν σε θέση να ασκήσω, και τότε τα συμπτώματά μου θα φλεγμονώδη για αρκετές ημέρες μετά την άσκηση” πρόσθεσε. </p

“Έτσι νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό και έχω συνεργαστεί με τους γιατρούς μου για να με βοηθήσει […] να διαχειριστώ τόσο τη βελτίωση της ανοχής άσκησης [και] της εύρεσης ενός επιπέδου κίνησης και ενεργειακών δαπανών που δεν με συντρίβουν πάνω από το ώρες και ημέρες μετά την άσκηση. ”

– Angela Meriquez Vázquez

Αν και η φυσιοθεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη επειδή, όπως η κα Meriquez Vázquez, πολλοί άνθρωποι με γλάστρες βρίσκουν ότι ασκούν τα συμπτώματα τους, οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους καλύτερους τρόπους για την εξισορρόπηση της ανάπαυσης και της σωματικής δραστηριότητας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska, δήλωσε ο Δρ Fedorowski, “αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς μας με φάρμακα που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς μας με φάρμακα που δρουν στα σκάφη και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση σε όσους έχουν χαμηλά αρτηριακή πίεση και έχουν δυσκολία στάση

comments

comments for this post are closed