beszélgetésben: Hosszú Covid kardiovaszkuláris következményei

edit

By ERICK LM

beszélgetésben: Hosszú Covid kardiovaszkuláris következményei

Emberek milliói világszerte élnek hosszú Covid-szal, ezt a állapotot a COVID-19 és más szindrómák tünetei jellemzik az eredeti betegség elteltével. Különös aggodalom egyik szempontja a kardiovaszkuláris következményei, ideértve a poszturális ortosztatikus tachikardia szindróma (edények) növekedését és a fokozott kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Legutóbbi beszélgetés epizódunk belemerül ebbe a témába.

Az összes adat és statisztika a közzététel idején a nyilvánosan elérhető adatokon alapul. Néhány információ elavult lehet. Látogasson el a Coronavírus csomópontunkra a legfrissebb információkért a Covid-19 járványról.

Nem világos, hogy a világ minden tájáról sok ember él hosszú Coviddal. Azonban egy olyan tanulmány, amely még nem folytatta a szakértői áttekintést, becslése szerint 2021 augusztusától a Covid-19-et pozitívnak tartó emberek kb. –

Az EclinicalMedicine -ben 2021 júliusában közzétett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a hosszú Covid különféle tünetek sorozatát okozza, amelyek „befolyásolják a több szervrendszert, befolyásolva a működést és a munkaképességet”.

A cikk szerzői azt is rámutattak, hogy a hosszú covid-os emberek váratlan körülményeket tapasztalnak a kezdeti betegség után, ideértve a nehezen diagnosztizálható szindrómát, amelyet edényeknek neveznek.

További tanácsok a Covid-19 megelőzésével és kezeléssel kapcsolatban látogasson el a Coronavírus Hubba. A

edények a tünetek összetett keverékét tartalmazzák, beleértve a fejfájást, az agyi ködöt, a fáradtságot, a fejfájást, a homályos látást, a szívdobogást és a hányingert. Ezek a tünetek az alacsony vérnyomáshoz vagy a magas vérnyomáshoz kapcsolódnak – hipotenzió vagy hipertónia -, bár ezeknek a hatásoknak a pontos oka továbbra is vitatható.

Egyéb adatok azt mutatják, hogy az akut COVID-19 különféle kardiovaszkuláris szövődményekhez vezethet, ideértve a stroke-t, a szívrohamot, az aritmia, a mélyvénás trombózist és a perikarditiszhez, amely a szívmembrán gyulladása.

Egy olyan tanulmány, amely 2022 februárjában jelent meg a Nature Medicine-ben, olyan messzire megy, hogy azt sugallja, hogy a COVID-19-et kialakuló emberek megnövekedett kockázata van a kardiovaszkuláris problémák tapasztalatának egy évvel a kezdeti betegség után.

A tanulmány szerzői szerint a Covid-19 utáni 12 hónapon belül az emberek továbbra is megnövekedett kockázatot jelentenek a „szív- és érrendszeri betegségek számos kategóriát átfedve, beleértve a cerebrovaszkuláris rendellenességeket, diszritmiák, ischaemiás és nem-izchemiás szívbetegségeket , Pericarditis, myocarditis, szívelégtelenség és thromboembolikus betegség. ”

Sőt, azt írják: „A kockázatok életkortól, fajtól, nemétől és más kardiovaszkuláris kockázati tényezőktől függetlenül nyilvánvalóak voltak, beleértve az elhízást, a magas vérnyomásot, a cukorbetegséget, a krónikus vesebetegséget és a hiperlipidémiát; Nyilvánvalóak voltak azokban az emberekben is, akiknek szív- és érrendszeri betegsége nincs a Covid-19-nek való kitettség előtt. ”

Annak jobb megértése, hogy a Covid-19 és a Long Covid miért van kardiovaszkuláris következményei, a legutóbbi beszélgetés podcastunkban három szakértővel és egy emberrel beszéltünk, akik továbbra is a hosszú élettartamú élet nehézségeivel navigálnak a hosszú életben. COVID.

Ezek az egyének:

  • Angela Meriquez Vázquez, testpolitikai elnök és hosszú covid beteg
  • Dr. Lesley Kavi, a Pots UK megbízottja és elnöke és az Egyesült Királyság Birmingham City University látogató professzora
  • Dr. Artur Fedorowski, a Karolinska Intézet és a Karolinska Egyetemi Kórház kardiovaszkuláris orvostudományának egyetemi docens. , A Johns Hopkins Medicine fizikai orvoslás és rehabilitációs docens, valamint a Johns Hopkins Pots Program igazgatója

Az alábbi podcastunkat hallgathatja, vagy használhatja az Ön által preferált streaming szolgáltatást. Dr. Fedorowski szerint

COVID-19

kardiovaszkuláris szövődményei: „Valahol az egyének 1–10% -a [akik a SARS-COV-2-t szerződtek], mindezeket fejleszti [ Kardiovaszkuláris] szövődmények, például a myocarditis, pericarditis és még a vérrögök építése az artériákban. ”

Ezeknek az eseteknek a kezelésének nehézsége, mert a kardiovaszkuláris hatást eleinte nehéz lehet pontosan meghatározni.

„Nagyon kicsi vérrögökről beszélünk nagyon kicsi artériákban – ezeket nem könnyű felismerni” – mondta Dr. Fedorowski. „De néhány beteg jelentheti, hogy a kék ujjaik a semmiből ki vannak téve, csak néhány nappal korábban fertőzött. És ez lehet egy nagyon kicsi, apró vérrög jele a perifériás vér artériákban. ”

A természetgyógyászati tanulmány, amelyre a cikkben korábban hivatkoztunk, azt mutatja, hogy a kardiovaszkuláris eredmények egész sorának megnövekedett kockázata van még akkor is, ha a súlyos Covid-19-es kórházba nem engedték be a kórházba A betegség enyhébb eseteiben.

A következtetés elérése érdekében a tanulmány szerzői elemezték a „153 760 COVID-19-es személyekből álló nagy kohortból, valamint két kontrollcsoportból, amelyek 5 637 647 (kortárs kontroll) és 5 859 411 (történelmi ellenőrzések) egyének. ”

A szív- és érrendszeri problémák folyamatos kockázata nem csak a felnőttekre vonatkozik. A 2020 novemberi forgalomban lévő cikk szerint a gyermekek akut szívelégtelenségben is heteket tapasztalhatnak, miután SARS-COV-2 fertőzés volt. Ez valószínűleg a gyermekek hosszú ideig tartó hatása, amelyet szintén vizsgálnak.

Azonban az a szindróma, amely a leginkább zavarba ejtő tudósok a hosszú covid -szel való kapcsolatát illetően, az edények.

Mi az a pot, valójában?

Az orvosi közösség általában az edényeket, a szindrómát írja le, amely egyre több és több embert érint, mint egy hosszú covid, mint egy dysautonomikus jelenség – vagyis valami, ami befolyásolja az autonóm idegrendszert.

Az autonóm idegrendszer a test „autopilot módja”, amely szabályozza a kulcsfontosságú testi funkciókat, például a pulzusszámot, a légzést és az emésztést. A

edények a dysautonomia számos formájának egyike, a neurokardiogén syncope mellett, amely a gyakori ájulás varázslatokat és a többszörös rendszer atrófiáját magában foglalja, ez egy ritka és halálos állapot, amely gyors szisztémás romláshoz vezet.

Az edények tünetei olyan sokak, mint azok változatosak, kezdve a fejfájdalomtól kezdve, amikor az ülő helyzetből a tachikardiaig állnak (rendellenesen gyors pulzusszám), légszomjat és emésztési tüneteket.

A tünetek ez a heterogenitása megnehezítheti az edényeket. Az orvosok gyakran tévednek egy szorongásos rendellenesség miatt, mivel olyan tünetek, mint a gyors pulzusszám és a szívdobogások, a szorongást szenvedő embereknél is előfordulnak.

„A potok problémája az, hogy úgy tűnik, hogy nemcsak kardiovaszkuláris probléma – a szív- és érprobléma – [hanem] az idegrendszer problémája is, néha a gastrointestinalis rendszeren”, ” Dr. Fedorowski magyarázta.

“És végül„ dysautonomia ”-nak hívjuk, mivel úgy tűnik, hogy [az önálló idegrendszernek] van, amely az összes autonóm funkciót szabályozza […]. És amint az autonóm idegrendszer ellenőrzi, mindenekelőtt a keringési rendszert, a fő tünetek, amelyeket úgy érzi, hogy a keringési vagy a szívdobogásokból vagy a vérnyomás -instabilitásból származik – nem érzi magát jól, ha felállsz, és így tovább. – De a problémák kissé elterjedtek ” – jegyezte meg, rámutatva, hogy még a legfontosabb szakemberek is nehéz lehet a cserepes diagnosztizálni.

Meriquez Vázquez az edények tapasztalatát életmódosító szindrómának írta le, és megerősítette az edények és a pánikroham tüneteinek hasonlóságát:

“[M] y Az edények nagyon súlyos adrenalin rohannak, a versenyző szívvel együtt, különösen, amikor álltam – annyira émelygnék és szédülnék. Az egész adrenalinból pánikrohamnak érezte magát, de a semmiből származik. ”

Miért játszik szerepet az adrenalin vagy az epinefrin? Dr. Kavi elmagyarázta, hogy „a szimpatikus idegrendszer a harc-vagy repülési rendszer, és itt jön be az adrenalin […]-noradrenalin-.

“A parasimpatikus rendszer a többi és a legnépszerűbb rendszer. És ahhoz, hogy normálisan működjünk, egyensúlyunk van a kettő között – egyfajta egyensúly. És amikor ez az egyensúly megszakad, és az egyik vagy a másik túlterhelő, hogy az emberek problémákat alakítanak ki ” – magyarázta.

Mi okozza az edényeket?

A edények mögött álló mechanizmusok továbbra sem tisztázottak, de a folyamatban lévő kutatások a legmegfelelőbb magyarázatokat keresik.

2022 februárjában közzétett tanulmány megállapította, hogy az edényekkel rendelkező embereknek vérlemezke -tárolási medencei hiányossága van, egy olyan jelenség, amely olyan tünetekhez kapcsolódik, mint a gyakori orrvérzés, diszmenrhoea, könnyű zúzódás és véraláfutás.

Azt is megmutatta, hogy az edényekkel rendelkező emberek megemelkedtek a gyulladásos biomarkerekkel, amelyek mindegyike krónikus gyulladás állapotát sugallhatja.

“[A tanulmányban bemutatott adatok azt sugallják, hogy az edények vegyes gyulladásos mintás betegség” – fejezi be a szerzők.

edények a Covid-19 előtt és után

Bár egyre több médiatartalom kezdte az edényeket a SARS-COV-2 fertőzések hosszú távú hatásaként tekinteni, maga az edények nem Egy újonnan kialakult szindróma.

Azok az adatok szerint, amelyek szerint a Dysautonomia International nonprofit szervezet jóval a pandémiát idézte elő, az Egyesült Államokban becslések szerint 1–3 millió embernek volt edénye.

Bár nem világos, hogy hány ember keresi a gondozást a Covid-19 után, mint a pandémia előtti, az anekdotikus jelentések az esetekben meredek növekedést jeleznek, ezek többsége hosszú Covid-hoz kapcsolódik –

Dr. Fedorowski azt is elmondta nekünk, hogy ő és kollégái a svéd Karolinska Egyetemi Kórházban olyan emberek beáramlását látják, akiknek az orvosok az orvosok kezelésre utaltak:

„A stockholm régió különböző részeiből az új beterjesztések hatalmas beáramlását tapasztaljuk meg, ami azt jelenti, hogy a stockholmi térségben [ahol] körülbelül 2,5 millió polgár van, […] Az egész területről, az áttételeket kapjuk Az alapellátási orvosok [és] más kórházak más szakembereitől azokról az emberekről, akik kifejlesztették azt, amit „hosszú covidnak” vagy „utáni szindrómát” nevezünk. Az edények klinikai gyanúja – poszturális ortosztatikus tachikardia szindróma. ” Dr. Fedorowski szerint

A COVID-19 járvány közel 2 éve, az edények rehabilitációs áttételének száma „megduplázódott vagy megháromszorozódott”.

Dr. Chung hasonló megfigyelést tett a Johns Hopkins Pots programjáról, mondván, hogy ő és kollégái „legalább kétszer vagy háromszor több áttétel volt” a klinikájukon a pandémia kezdete óta , összehasonlítva az előtti pandémiás számokkal.

és Dr. Kavi azt mondta nekünk, hogy a helyzet ugyanaz az Egyesült Királyságban: „Itt az a visszajelzés, amelyet a klinikusoktól kapok, akikkel együtt dolgozunk – akik edényeket és másodlagos gondozást végeznek [… ] – [az, hogy észreveszik az áttételük jelentős növekedését. És természetesen ez azt jelenti, hogy várólistájuk is hosszabb ideig tart. ”

Kinek van veszélye az edények, és miért?

Az aktuális adatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik leggyakrabban kapnak edények diagnosztizálását hosszú covidban, fiatal nőstények.

Ugyanakkor mind Dr. Fedorowski, mind Dr. Chung megjegyezte, hogy a Covid-19 pandémiánál és azoknál, akiknek a hosszú covidhoz társulnak, enyhe különbség van az emberek demográfiai adataiban.

A kutatók szerint az előtte lévő pandémia szerint a legtöbb edényben a tizenéves vagy a 20-as évek elején voltak, míg a hosszú, covid-asszociált edények általában 30, 40-es és 50-es éveikben vannak. –

Dr. Fedorowski azt feltételezte, hogy a magas stresszszintek, amelyekkel a demográfiai adatokban a nők gyakran találkoznak, valószínűleg a nemek közötti egyenlőtlenség tartós kérdései miatt az otthoni és a munkahelyen.

„Sok fiatalabb nőt […] a Covid-19 következtében érinti az edények”-mondta Dr. Fedorowski a Medical News ma. „És ha beszélsz velük […], akkor egy képet fog látni egy nagyon keményen dolgozó nőről, családja, a gyermekek gondozása és a […] társadalomban való magasabb pozíció elérése; Vagy [ott] vannak azok a nők, akiket nagyon stresszes az érzés, hogy nem elég jók. ”

A járvány során például a nők továbbra is viselik a gyermekgondozás magasabb terheit, és a korai szakaszban az otthoni megrendelések aránytalanul befolyásolták a dolgozó nőket.

A kutatások kimutatták, hogy a krónikus stressz nagyon valós fiziológiai hatással lehet, ami károsodott immunrendszer működéséhez, valamint kardiovaszkuláris és gastrointestinalis problémákhoz vezethet.

Azonban tükrözve a Drs Chung és Fedorowski által felvázolt edények demográfiai váltását, Dr. Kavi azon tűnődött, vajon ez az a valódi növekedés, ha az idősebb embereknek van edénye [a Covid-19 után], vagy csak nem létezik-e A fiatalabb embereknél való felvétel ”, mivel az edényeket gyakran nem kapják meg kellő, mint lehetséges diagnózis.

“A gyermekorvosok és a [családi orvosok] szempontjából például gyakran nem gondolnak a [edényekre mint lehetséges diagnózisra], és akkor nagyon kevés, szinte semmi a szolgáltatások útján Az Egyesült Királyságban az emberek 16 évesnél fiatalabb edényekkel rendelkeznek, tehát nem tudom, hogy ott van -e, és hiányzik, vagy nem volt [korábban]. ”

-Dr. Lesley Kavi

MS Vàzquez azt is azon tűnődött, vajon több hosszú Covid-ban szenvedő ember kap-e edény diagnózist, nem azért, mert újonnan fejlesztették ki a szindrómát, miután megbetegedett a Covid-19-rel De mivel a meglévő edények tünetei a következményekben romlottak.

Az online támogatási csoportjukban azt mondta nekünk, hogy az emberek „gyakran gondolkodnak arról, hogy miként lehetnek autonóm diszfunkció jelei, mielőtt megbetegedtek volna [a Covid-19-rel]”.

A COVID-19 pandémia előtt elvégzett edények kutatása azt is jelzi, hogy a szindróma különféle krónikus állapotokkal társítható, beleértve a cukorbetegséget, a szarkoidózist és a lupust, valamint az agresszív kezeléseket, például a kemoterápiát.

Van néhány javaslat arra is, hogy az edények vírusos betegség után alakulhatnak ki, és hogy néha genetikai tényezők játszhatnak.

A Pots UK szerint a szindróma összefüggéssel lehet örökölt állapotokkal, például hipermobilitási spektrum-rendellenességekkel és hipermobili Ehlers-Danlos-szindrómával. A

edények szintén társulnak az árbocos sejt aktiválási rendellenességgel, ami allergiás tüneteket okoz.

Hogyan kell kezelni az edényeket

Bár az edények gyógyíthatatlan állapotban vannak, egyes orvosi beavatkozások javíthatják annak kezelését. A Johns Hopkins Pots Program szerint a megfelelő gyógyszeres kezelés, a fizikoterápia és bizonyos életmód vagy viselkedési beavatkozások keveréke segíthet.

Meriquez Vázquez megjegyezte, hogy módosítania kell néhány szokását, hogy tüneteit kezelhetőbbé tegye.

„A vérnyomásomat sóval és sok vízzel kell tartanom” – mondta. „Tehát egész nap sós tablettákat szedek, hogy a vérnyomásom egyenletes maradjon. De az egyik régóta fennálló tünet, amellyel még mindig foglalkozom, a megnövekedett migrén. Tehát minél hosszabb ideig töltök egyenesen a nap folyamán, annál valószínűbb, hogy [ez] a napot elég súlyos migrénnel fejezem be ” – magyarázta.

Dr. Kavi a megnövekedett sóbevitelt, valamint néhány más életmód -beavatkozást is tanácsolta:

“[i] ösztönözze a betegeket, hogy megnövekedjenek a só, ha nem ellenjavallt és megnövekedett folyadék [[ fogyasztás]; A kompressziós ruházat [szintén] hasznos lehet. Egyesek úgy találják, hogy az étkezési intézkedések, például a nagyon nehéz ételek elkerülése és a finomított szénhidrátok, hasznosak. […] Használhat poszturális manővereket az előszinkopok és az ájulás megelőzésére, például a vázizom aktiválására, és a testmozgásra általában azt javasoljuk, hogy ezt kezdetben vízszintes helyzetben végezzék, és gyakran alacsonyan indulnak. szint.” A

gyakorlat azonban döntő nehézséget jelenthet, amint azt Meriquez Vázquez elmondta nekünk. “Mert én […] gyakorlattam intoleranciát, ami számomra azt jelenti, hogy azonnal nehéz edzeni, […] A pulzusom gyorsan növekedni fog, és nagyon elmulasztottam a lélegzetet, és egy kis szédülést és émelygést” – mutatott rá ki.

“[T] Hy tyer van […] Az én poszt-lacionalis rossz közérzetem, tehát még ha jobb lett, képes lennék edzeni, és akkor a tüneteim edzés után néhány napig felpattannak.” hozzáadva. </p

“Tehát azt hiszem, hogy ez nagyon fontos, és dolgozom az orvosaimmal, hogy segítsek nekem […] mind a testmozgási tolerancia javításának kezelése [és] olyan mozgási és energiafelhasználási szintet, amely nem ütközik a órák és napok a testmozgás után. ”

– Angela Meriquez Vázquez

Bár a fizikoterápia trükkös lehet, mert, mint Meriquez Vázquez, sok edényben szenvedő ember úgy találja, hogy a testmozgás súlyosbítja a tüneteket, a kutatók továbbra is a legjobb módszereket vizsgálják meg A pihenés és a fizikai aktivitás kiegyensúlyozása.

A Karolinska Egyetemi Kórházban, Dr. Fedorowski azt mondta: „A pulzusszámot szabályozó gyógyszerekkel kezelt betegeinket olyan gyógyszerekkel kezeljük, amelyek az ereken hatnak és növelik a vérnyomást azokban, akik alacsonyakkal rendelkeznek vérnyomás és nehézségekbe ütközik

comments

comments for this post are closed